Çeviri

14 Ekim 2014 Salı

TİCARİ ZEKANIN GELİŞTİRİLMESİ

14 Ekim 2014

Ticari zekanın geliştirilmesi



Ticari zeka muhakeme yapabilme gücünü, resmin bütününü görebilmeyi ve paranın sahibi olmayı değil, izlediği yolu yönetebilmeyi içerir çünkü para dolaştığı sürece değer kazanır. Paranın izlediği yolu iyi takip etmeli, buradaki dengeler iyi analiz edilmelidir. Aslında belki ortada para bile yok, para var diye sürekli bir üretim yapıyoruz, bir taraftan da sürekli bir tüketim yapıp, kazandığımız parayı harcıyoruz. Ortadaki para aslında kendi paramız :)), sinir bozucu değil mi ...
 
İyi bir ekonomi eğitimi: teori tabiki önemli ama bu alanda deneyim kazanmak, pratik bilgi daha önemli. Ekonomide pratik bilgi nasıl kazanır: Çok kolay, bir şey üretirsiniz, ona bir değer biçerler, piyasadaki diğer ürünlerle arasındaki fiyat ilişkisine bakarsınız, insanların ürünü alım gücüne bakarsınız, ürün ne kadar satılıyor, hangi gelir grupları alıyor- neden alıyor. Şimdi kuşbakışı havalanıyoruz, aynı tablonun 1 sene sonraki resmine bakıyoruz: Gelir-gider hesabı yapıyoruz, artıda mıyız, evet ise ekonomiyi iyi takip edip, gerekli önlemleri erken almışız demektir, eksideysek birşeyleri yanlış biliyoruz veya yanlış uyguluyoruz demektir, hemen işletme yönetimi, paranın yönetimi ile ilgili destek almalıyız. Ekonomi parayla oynanarak öğrenilen bir bilimdir..
 
 
Dünyada akımları yaratan insanlar değil, ekonomik dengelerdir. Gündemi belirleyen, eğitim sistemini yöneten, sağlık sektörünü biçimlendiren, sizin ne zaman hangi alışveriş merkezine gideceğinize karar veren veya hangi ürünü tüketeceğinizi söyleyen, alım gücünüzü, eğitim seviyenizi belirleyen ekonomidir.
 
Ticari zeka uzun ince bir yoldur. Değişime direnmediğiniz, her değişimdeki olumlu yanları ve fırsatları görebildiğiniz ölçüde sizin için de çalışacaktır.
 
                                                         Sevda ÇUBUK
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder