Çeviri

8 Ekim 2014 Çarşamba

NEDİR BU ORTA YAŞIN HİKAYESİ

08 Ekim 2014


Bir fikrin doğum sancısı

 
Yaş 30' dan sonra vücudumuzdaki hormonlar değişiyor, daha sakin oluyoruz, geleceğe karşı güven arayışımız başlıyor. Fiziksel gücümüzün ileriki yaşlarda 20'li yaşlardaki gibi olamayacağını hissediyoruz. Yaşlılığı düşünüyoruz ve bir şeylerin bizim kontrolümüz dışına çıkması ve bizim buna hakim olamamamız bizi deli ediyor. Sigarayı bırakıyoruz, alkolü azaltıyoruz, daha sağlıklı besleniyoruz, spor yapıyoruz, sağlık konusunda daha çok bilgi sahibi oluyoruz. Yetiyor mu, sanırım hayır. Orta yaş, gençlik pınarının sonsuza kadar akmayacağını fısıldıyor bize. Hafızamız bile eskisi kadar iyi değil: alarm alarm...

Bunlar biyolojik etkiler. Psikolojik olarak bakarsak doğru ile yanlışı artık ayırabiliyoruz. Geriye dönük bir hayat tecrübemiz var. Kendimiz hakkında bayağı fikir sahibiyiz, sınırlarımızı ve kapasitemizi biliyoruz. Duygu veya düşüncelerimizi kısmen de olsa yönetebiliyoruz, irademiz daha sağlam. Odaklanma yeteneğimiz, düşünebilme, sorun çözebilme, başkalarının ihtiyaçlarını farkedebilme ve üzerinde konuşabilme becerimiz tam kıvamında.

İşte orta yaşın bir girişimci için en güzel zamanları. İstediğin kadar odaklan, istediğin kadar düşün, analiz et, seni dürtükleyen hormonların yok, ruhun sakin bir deniz gibi, istediğin kadar açıl, bu kıyılar çok güvenli.

İmzanızı atacağınız girişimler orta yaşlarınızda sizi bekliyor çünkü artık oturmuş bir kişiliğiniz var ve onu çok iyi tanıyorsunuz.



                                       Sevda ÇUBUK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder