Çeviri

1 Ekim 2014 Çarşamba

BİR FİKRİN DOĞUM SANCISI (II)

                                  01 Ekim 2014 
            
Modern zamanın Don Kişotları'na

Girişimcinin ruhunda dünyaya dair hep güzel şeyler vardır. O modern zamanın Don Kişotu'dur. Dünyayı değiştirmek, daha yaşanası bir yer haline getirmek her girişimcinin hayalidir.
Girişimci iyi bir savaşçı, iyi bir oyun kurucudur. Dünyadaki gelişmelerden haberdar, rüzgarın hangi yönden estiğini hep hisseder.Girişimci iyi bir stratejisttir. Elindekini  ve değerini iyi bilir, rakibinin elini tahmin eder. Kazanmak değil oyun masasında daha uzun süre kalabilmektir gayesi. Kazanan her zaman bellidir, daha önce defalarca kez kaybetmiş insanlar bir süre sonra oyunda kaldıkları ve vazgeçmedikleri için kazanan koltuğuna oturmuşlardır.
Girişime giden yolda eğlence yoktur. Sarp bir yokuş vardır ve girişimci bir star gibi parlamaz o bir emekçi kadar farkedilmezdir. Karanlıktan aydınlığa uzanan yolda o tüm insanlık için bir köprüdür. Girişimci nazlıdır eseri için en güzel ortamı ister. Bugün doğum öncesi ve esnasında hayvanlara bile özel ortamlar sağlanıyor, bir fikrin doğumu için de özel  bir ortam gerekir: Olumsuz düşüncelerin olmadığı, manevi desteğin yüksek olduğu, sağlıklı, kararlı bir ortam, popüler kültürün ön yargılarından uzak tutulmalıdır bir fikrin doğumu.
Doğduktan sonra hayatta kalma mücadelesi sanılanın aksine girişimci ile ilgili değildir, girişimci doğumu gerçekleştirerek üzerine düşeni yapmıştır. Burdan sonrası zamanlamanın doğruluğu ile ilgilidir: Burada fikrin doğduğu ortamın psikososyokültürel , ekonomik ve teknolojik konumu fikrin ömrünü belirler. Tıpkı enerji gibi fikirler de yok olmaz dönüşürler. Bu yüzden önemli olan girişimcilik ekosistemini yaşatmaktır ki fikirler büyüyebilecek ortamı bulabilsinler.
                               Sevda ÇUBUK

Bir fikrin doğum sancısı (II)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder