Çeviri

7 Ekim 2014 Salı

BİR FİKRİN BİYOKİMYASI

07 Ekim 2014


Bir fikrin doğum sancısı


Fikirler canlıdır: beslenmek ister, hasta olur, başka fikirlerle birleşmek ister, büyüme ihtiyacı ve doğurganlık ihtiyacı vardır.

İnsan vücudu hormonlarla yönetiliyor ve hormonları da beyin salgılıyor. Her fikrin bir beyni veya kalbi vardır. Fikrinizin bir beyni mi yoksa bir kalbi mi var, beyni varsa kalp en büyük düşmanınız, o bir kalp ise beyin en büyük düşmanınızdır.

Hormonları yakından tanımalıyız: örneğin mutluluk hormonu serotonin; bugün bir çok antidepresan bu hormonun bileşimine sahiptir. Adrenalin, östrojen, melatonin,  oksitosin vb. Bu hormonlar yaşamımızı yönetiyor ve bir çok uyaran tarafından uyarılıyor, kim bunlar: gıdalar, oksijen, su, hareket, spor, aşk, acı,
korku vb... Hormonların sağlıklı çalışması demek insan için sağlıklı bir beden demek, sağlıklı bir beden sağlıklı bir ruh ve düşünce yapısı demek, o yüzden hormonlarımızın sağlıklı çalışması için en uygun koşulları sağlamalıyız, fikrimizi beslemeli, onlara hareket kabiliyeti kazandırmalı, çeşitli mücadeleler ile bağışıklık sistemini güçlendirmeliyiz.

Zaman fikrimize bir karakter kazandırır, karakteri oluşmamış fikirler yok olurlar. Emek verilmemiş, inanç ile inşa edilmemiş, destek görmemiş fikirler yok olurlar. Fikrinizi koruyacak en büyük güç ait olduğu enerji düzeyidir, sahip olduğu değerdir veya ruhudur. Bunun için zamana ihtiyaç var ve o zaman içinde büyüyebilmek ve güçlenebilmek için güçlü ve sağlıklı bir ekosisteme.


                                   Sevda ÇUBUK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder